Thursday, January 20, 2011

~bihun sup utara untuk kak ida~

uiii...sedapnyer
bau bihun sup.ish..ish..sape
pulak la yg rajin bebenor nih?mmg
langkah kanan la kak ida terjah
blog ibu ari nih.dah siap
terhidang dah ni ha.
rasa jgn x rasa no...
pic dr goggle
ha...rasa kak ida.ambk bau dah la kot no.
sbb yg terhidang ni gambo jer.nk mkn sungguh2
kena mai sini la jawapnyer.x pun kak ida buat la sndr yer.
nah..ambk ni resepi.sok buat pggl eja mkn erk.nk rasa bihun sup
utara versi kak ida lenggong lak.hehehehe...ade beran?
*********************************************************
ok...ok..sblm ibu melalut lbh jauh.
actually n3 kali ni ibu buat khas atas permintaan
member ibu nih.kak ida nama dia.baru jer dia add ibu kat fb.
kenalnyer dah lame.tp br berjumpa kat laman sosial nih.
dia pnyer dok belek pix ibu kat fb maka terjumpa
la pix bihun sup utara ibu tu.pas tu terus dia
mintak resepi sbb en.suaminyer
mmg gemo bebenor la ngan
bihun sup nih.
******************************************************
jdnyer ibu rse
blog ibu ni le tempatnyer
yg sesuai tuk ibu letakkan resepinyer.
xkan la nk post kat fb lak kan.cam x sesuai lak.
******************************************************
BIHUN SUP UTARA
[versi ibu]
SUP
tulang setengah kilo
daging 1kilo
kulit kayu manis 1batang
bunga lawang 2 kuntum
buah pelaga 5 biji
BAHAN KISAR
bawang besar 2 biji
bawang putih 3 biji
halia 3 cm[agak2 jer kak ida]
CILI
serbuk cili 2 sudu besar
gula secukup rasa
air panas ikut suka kak ida jugak.nk pekat @ cair.
BAHAN HIASAN/TABUR ATAS
bawang goreng
limau nipis
daun sup
lobak masin[kak ida beli yg warna putih sket tu.x masin sgt.ade rse manis2 sket.pastu cincang halus]
daging yg direbus bersama sup td dipotong nipis2.
BAHAN TUMIS DARAT
bawang merah 6 biji [lps sup dah siap kak ida tumis bawang ni pas tu trs masukkan lam sup td.sekali ngan minyak dia tau.pas tu boh sekali daun sup+daun bawang]
CARA2NYA
  1. rebus tulang ngan daging sampai lembut.daging jer tau.tulang mmg x lembut dah.sat g kak ida dok tggu tulang tu lembut lak.hikhikhik...lawak jer kak ida.ble dah lembut tu kak ida angkat daging tu dan asingkan.isi yg ade kat tulang tu pun ambk gak tau.tgglkan semata2 tulang jer kat lam sup.rugi nnt.nmpk sgt eja ni kedekut kan?hehehehehe....
  2. mskkan bahan kisar.biarkan mendidih.pas tu masukkan garam dan ajinomoto secukup rasa.ehh....lupa lak.sup bunjut 2 bgks yer kak ida.ambk yg sup tulang pnyer.jgn beli yg sup biasa tu.
  3. last sekali mskkan bahan tumis darat.siappp......ready to eat.senang jer kak ida.sok buat tau.
  4. ehh..jap2.bihun tu lak kak ida rebus ngan serbuk kunyit.ikut suka kak ida la nk warna dia tu pekat ke cair.yg penting mesti warna kuning.baru la bihun sup utara yg ori.klu kak ida nk rendam ngan air kunyit dl pun leh gak.ikut la yg mn senang.
  5. masukkan bihun ke dlm magkuk.letakkan bahan2 hiasan ngan cili sekali.pastu leh la panggil nazrul mkn.air sirap jgn lupa erk.hikhikhikhik.....yg no 5 ni xde lam senarai tau.lawak jer....
oklah kak ida,rasenyer tu jer la.klu ade pape yg kak ida x faham nnt kol jer la yer.selamat mencuba.pengerasnyer rm 5.25 jer.hehehehehe.....
nk tayang gak bihun sup yg ibu wat.
tp pic ni jer yg ade.yg betul2 fokus kat bihun supnyer
jer ntah mne hilang.malas ibu nk carik.
ok....bye.......

No comments: