Wednesday, July 7, 2010

~salmon steak wif white souce~

Bahan-bahan
2 keping ikan salmon sederhana besarnya.
1 sudu besar minyak zaitun/butter
1 Biji Lemon (diambil Jusnya)
Secubit garam
Secubit lada hitam
Bahan-bahan untuk sos
2 sudu besar buttercup
2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (guna yang hidup lagi sedap)
1 cawan susu segar
Sedikit garam
1/2 sudu teh lada hitam
Cara-cara:
Penyedian Ikan Salmon ( SmallKitchen perap dalam ½ Jam)
1. Ikan disalut dgn garam ,lada hitam dan perahan jus lemon.Sediakan non-stick pan untuk mengoreng Goreng dgn minyak zaitun atau butter sehingga perang/masak. Tak lama, dlm 4-5min sahaja.
2. Angkat ikan selepas keperangan-perangan.
Penyedian Sos
1. Cairkan butter dlm periuk kecil dengan api yang kecil .Goreng bawang besar sehingga layu. 2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehigga tepung gandum melekat dengan bawang. 3. Masukkan pula susu dan daun parsli kering.Kacau hingga sebati. 4. Akhir sekali masuk kan lada hitam dan garam mengikut citarasa. 5. Kacau sehingga kuah pekat sedikit. actually resepi aku copy dr sini.nmpk menarik n simple.kebetulan aku mmg ske mkn salmon steak.so nk post la resepi ni kat lam blog ni.nnt sng ble nk bt.

No comments: